PORUČÍME VĚTRU, DEŠTI, ANEB VÍTR VÍTĚZÍ

21.06.2013 14:54

    Poručíme větru, dešti, kdy má pršet a kdy vát. Přesně taková je skutečnost, vítr vítězí a z jeho síly vyrobená elektrická energie vítězně, nespoutaně a nekontrolovaně překračuje hranice. Elektrická energie z větrných elektráren provozovaných v Německu neúměrně přetěžuje přenosové sítě v sousedních státech, konkrétně v Česku a v Polsku, ohrožuje bezpečnost přenosové soustavy a může vyústit ve výpadky dodávek elektrické energie (blackout).

    Proto bylo v Česku a Polsku rozhodnuto postavit na hranicích s Německem obří transformátory jako ochranu před těmito nebezpečnými přetoky elektrické energie. Bohužel každá legrace něco stojí a náklady s jejich vybudováním se promítnou do cen elektrické energie pro koncové odběratele.

    Takže my, občané, budeme přispívat na výrobu elektrické energie z větrných elektráren nejen jako plátci daní, z kterých bude dotována jejich výstavba, nejen jako plátci povinného příspěvku na obnovitelné zdroje (opět se podívejte na svá vyúčtování, před nedávnem Vám byla doručena), a nakonec poneseme i na vybudování zmiňovaných transformátorů.

Nevěříte? Přečtěte si tyto články!

https://www.ceskapozice.cz/byznys/energetika/cesko-ochrani-pred-navalem-proudu-z-nemecka-%E2%80%9Eelektricke%E2%80%9C-hranice

https://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/159936-napor-nemecka-na-ceskou-sit-maji-vyresit-transformatory/